Pünkösdi búcsú Cigléden, a remeték is visszatértek

Pünkösdi gyalogos zarándoklat Ciglédkébe

A régi búcsúk hangulatát idéző, modern formában megvalósult pünkösdi búcsú rengeteg embert vonzott. A Kürt községhez tartozó kegyhely rég nem látott ekkora tömeget. Járt a kisvonat, a szentmise és szentségimádás mellett gyerekfoglalkozások, ifjúsági program, versenyek, ebéd, lángos, kürtöskalács, kegytárgyárusok várták a hívőket. És természetesen a nagyszerű Hajnalvándor együttes.

Több csoport is gyalog indult a kegyhelyre, a Kürt-Szőgyén tanösvényen mintegy harmincan, de érkeztek gyalogos csoportok szinte minden környékbeli településről.

A szabadtéri szentmisét a helyi lelkiatya Ďurás Márk celebrálta. Ő és segítői álmodták meg a búcsú ezen formáját, hogy emlékezetes maradjon úgy a felnőttek, mind a gyerekek számára.

Mivel a kegyhelyen éltek pálos remeték, ez ünnepi alkalomra az atya beszerezte a nyitrai püspökségről a zobori szent remeték – Szórád-András és Benedek – ereklyéit, amelyek most már a kürti egyházközség tulajdonába kerültek. Hangsúlyozta, fontos a remete lelkület. Minden nap legyen idő és hely, ahova vissza tudunk vonulni. Olyan béke töltsön el, amilyet ez a hely őriz.

A zenés szentségimádás a Hajnalvándor együttessel különös kegyelmeket közvetített. A családok piknikeztek, játszottak, a napocska hétágra sütött.

A délután folyamán gazdára talált az elektromos roller is. Sándor Ferike, Pepes Sanyi bácsi dédunokája a Hajnalvándor kis hegedűse kaphatta meg, aki összegyűjtötte az összes pecsétet a kincskereső játékban. A búcsú szentségi áldással zárult.

(Ez a cikk a Ma7.sk honlapján jelent meg: https://ma7.sk/tajaink/punkosdi-bucsu-cigleden-a-remetek-visszatertek-kepekkel. A cikket  Bokor Klára írta. A képeket Fekete László készítette, a gyalogos zarándoklat szervezője és vezetője.)