A Mária út felvidéki szakasza

Közép-Európa Zarándokútja, a Mária Út észak-déli zarándokútja a lengyelországi Czestochowát köti össze a bosznia-hercegovinai Medjugorjéval. Ez a zarándokút keresztülhalad Szlovákián, tehát a Felvidéken is. 

Az észak-déli főág Árvanádasd (Trstená) Mária-kegyhelyénél lépi át a lengyel-szlovák határt. Innen az út Árva vidékét Zuberecen és a festői szépségű Kvacsáni-völgyön keresztül hagyja el. Prószékről a zarándok megérkezik Liptóteplára, majd a Vágon átkelve Háromszlécset (Liptovské Sliače) és Nemesludrovát (Ludrová) érintve átkel a Liptói-medencén. Oszadán és Háromrevucán keresztül az útvonal Óhegy (Staré Hory) szépséges Mária búcsújáróhelyén folytatódik. Úrvölgy (Špania Dolina) csodás fekvésű bányászfalucskáján keresztül jutunk el Besztercebányára, majd pedig Balassi Bálint szülőhelyére, Zólyomra. Az út Zólyomról Selmecbánya felé folytatódik, ahol a híres Kálvária búcsújáróhely és sok más látnivaló található. A Selmeci-hegységben a Szitnya hegy peremét érintve Berencsfalun (Prenčov) keresztül érjük el Hontnémeti Skapulárés Boldogasszony búcsújáróhelyét. Az út Méznevelőt (Medovarce) és Palástot érintve érkezik meg Ipolyságra és a magyar határra, ahonnan Bernecebaráti, Kemence és Márianosztra irányába folytatódik a zarándokút. 
Természetesen az út mindkét irányba járható.

Az észak-déli zarándokúton kívül számos más regionális útvonala van a Mária Útnak Szlovákiában, amelyeken folyamatosan zarándoklatok szerveződnek. Ilyen például a Máriavölgyi, Sasvári és a Nyitrai zarándokút. Sok más útvonal is tervben van a Felvidéken, melyeket a tervezett útvonalaknál találnak…