A magyarországi Mária Út

A Mária Út Közhasznú Egyesület 2006. május 7-én alakult a Mária Út - Via Mariae - Közép-Európa Szűz Mária kegyhelyeit összekötő zarándok és turista út létrehozására.

Az alapítótagok: Dr. Szabó Tamás, Sipos Balázs, Halmavánszki Gábor, Dr. Molnár András, Barta György, Bencsik János, Csallóközi Zoltán, Egresits Tamás, Fodor László, Jákliné Fodor Adrienne, Marton Erika, Mihályi János, Nádas Péter, Sipos János, Szalai Judit.

 Az egyesület nyitott, országos szervezésű, jelenleg mintegy félszáz tagjuk van.

Magyarországon mondhatni már hagyománnyá vált a minden évben megrendezésre kerülő pünkösdi zarándoklat Csíksomlyóba, amely Budapestről indul és Máriapócsot érintve, átszelve Erdély és Székelyföldet érkezik megy a pünkösd szombatján évente megtartott csíksomlyói búcsúba. A búcsúba gyalogosan a Mária Út révén már közel félszázan érkeznek meg, jönnének többen is, de ezt az erdélyi szálláshely kapacitások még nem engedik.

További nagyobb szabású zarándoklat a Szent Jobb zarándoklat, mely Budapestre, az augusztus 20.-ai ünnepségekre és a Szent Jobb körmenetre irányul. A zarándoklat révén már érkeztek zarándokok Csíksomlyó irányából, Mariazellből és Czestochowából.

A Mária Úton ezen kívül még nagyon sok helyi rendezésű zarándoklat is szerveződik. Az 1Úton zarándoklat vagy zarándoknap is ezt a helyi szervezést ösztönzi és azt, hogy minél több ember megtapasztalja a zarándoklás élményét, minél több emberhez jusson el a Mária Út eszménye.

 

További információkat talál a www.mariaut.hu honlapon.