Autóbuszos zarándoklat a budapesti pápai szentmisére

Autóbuszos zarándoklat a budapesti pápai szentmisére

Budapestre, a pápai szentmisére gyűjtőautóbusz indult 3:30 órakor Dunaszerdahelyről, Egyházkarcsát, Várkonyt, Dercsikát, Bakát és Bőst érintve.

Az út során közösen elimádkozták a dicsőséges rózsafüzért, és a felajánló imát Ferenc pápáért és a szerencsés útért.

Az autóbusz a regisztrált, P1-es parkolóba /Bajcsy-Zsilinszky út/  vitte a zarándokcsoportot, ahonnan gyalogosan mentek a Kossuth térre.

Az ellenőrző pontokon áthaladva a Kossuth téren illetve a mellékutcákban foglalták el helyüket. 

A Jó Pásztor vasárnapján a szentmisére, melyet Ferenc pápa mutatott be a testvéregyházak tagjainak jelenlétében, több tízezer imádkozó ember gyűlt össze a Kossuth téren és a környező utcákban. A szentmisét a kihelyezett vetítőkön lehetett követni. A 9:30 órakor kezdődő szentmise kezdetéig tanúságtételek, imák és zenei programok voltak. A Szentatya 9 órától üdvözölte az egybegyűlt híveket a pápamobilon, Erdő Péter bíborossal körbehaladva a téren. A zenei szolgálatot a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Vegyes Kara és az egyházmegyék egyesített kórusa adta, a Magyar Állami Operaház Zenekarának közreműködésével.

A Szentatya a homíliájában a Jó Pásztor két cselekedetét elemezte, azt amit az evangélium szerint a juhaiért tesz, miszerint először nevükön szólítja, majd kivezeti őket. Felszólított, hogy mi is próbáljunk meg olyanok lenni, mint Jézus: nyitott kapuk, olyan kapuk, amelyen mindenki beléphet és megtapasztalhatja az Úr szeretetét és megbocsátásának szépségét.

A szentmise után Erdő Péter bíboros megköszönte Ferenc pápa méltóságteljes szavait, hogy elhozta a dialógus és a béke üzenetét.

A Szentatya  kifejezte háláját az egész szeretett magyar nép felé, azért a szeretetért és fogadtatásért, amelyet ezekben a napokban tapasztalt. Majd a Szűzanyához fordulva, rábízott minden magyart. Szavait kétszer is magyar nyelven intézte az egybegyűlt hívekhez: „Isten éltessen titeket!“ és „Isten áldd meg a magyart!“

A szentmise Szentatya apostoli áldásával, a pápai himnusz, a magyar himnusz és a Boldogasszony anyánk kezdetű népénekkel zárult.

A zarándokok a Kossuth térről gyalogosan mentek a Bajcsy-Zsilinszky úton parkoló autóbuszhoz.

Istennek hálátadva, kegyelmekben eltelve indultak haza 12 órakor. A visszaúton közösen imádkoztak és énekeltek.