Tengertől tengerig – élettől életig

Földrészeken átívelő életvédő zarándoklat

 

Január 28-án a lengyelországi Jasna Góra-i pálos monostorban 17 európai és ázsiai ország képviselői között egyedülálló együttműködés jött létre, melynek jegyében hamarosan két földrészt átfogó életvédő zarándoklat indul.

Az életvédő vezetők a czestochowai Fekete Madonna ikonja előtti felajánlásukkal a Boldogasszony kezébe helyezték az élet védelmének földrészeken átívelő ügyét, amit széles körben veszélyeztet a fogamzásgátlás és az magzati életkorú gyermekek elleni támadás.

Az idén tavasszal induló és „Tengertől tengerig” elnevezésű zarándoklat az oroszországi Vlagyivosztoktól a portugáliai Fatimáig, a Csendes-óceántól az Atlanti óceánig ível.

Eddig az alábbi nemzetek életvédő képviselői tettek felajánlóst: Ausztria, Csehország, Egyesült Királyság, Fehér-Oroszország, Kazakisztán, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Olaszország, Oroszország, Portugália, Spanyolország, Svájc, Szlovákia.

A fogadalomtévő szentmisére a Jasna Góra-i ikont őrző kápolnában került sor, amelyet Stanislaw Nowak érsek több más püspökkel, lengyel és külföldi, köztük ukrán és fehérorosz ortodox papokkal együtt mutatott be.

Célját tekintve ez különösen jelentős és előzmények nélküli esemény még akkor is, ha a szent ikonokkal végzett zarándoklatok hagyománya sok évszázados múltra tekint vissza ott és akkor, ahol és amikor nagy a baj – értékelte Peter West atya, a Human Life International elnevezésű nemzetközi életvédő szervezet missziókért felelős alelnöke. – Napjainkban a legnagyobb bajt a fogamzásgátlás, az abortusz, az élet és a család elleni támadások jelentik. A vész által sújtott területek és népek megszentelése a remény üzenetét közvetíti, és az élet védelmét szolgálva előmozdíthatja egy erőteljes, imádságos, békés és kitartó életvédelem ügyét. A vallási irányzatok és ezek vezetői meggyőző egységben tettek itt tanúságot arról, hogy az előttünk lévő problémát súlyosnak tekintik, és kifejezik azt a reményteljes szándékot is, hogy vissza kell térnünk az Élet kultúrájához.

Az életvédő találkozó központjául szolgáló ikon annak az eredetinek a másolata, amely częstochowai Fekete Madonna néven ismeretes. Ez a kegykép tette a monostort lengyel vallásos zarándoklatok legnépszerűbb célpontjává. A másolat hagyományos tojásos temperával és ásványi festékanyagokkal készült, az eredetivel egyező nagyságú keretet 23 karátos arannyal díszítették.

Zacharias Jablonski atya az életvédő találkozó alkalmából kifejtette, hogy valahányszor kegyképeket küldenek a zarándoklatokra, azzal a fohásszal fordulnak hozzá, hogy nyújtson segítséget az életveszélyes helyzetbe került embereknek és népeknek.

Emlékezetes, hogy a lengyelek már 1994. május 15-én, a pálosok hazatelepülésének 60. évfordulóján a Gellért-hegyi Szent Gellért-sziklatemplomnak ajándékozták a częstochowai Fekete Madonna kegyképének másolatát. 2011. június 30-án pedig Magyarországra érkezett a kegykép újabb hiteles másolata, amit a kormány nevében Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár fogadott a Szent István-bazilikában. Hoffmann Rózsa akkor kiemelte: a kormány és jelképesen az egész nemzet nevében veszi át a kegyképet, hogy átadja a bazilika képviselőjének. A lengyel népnek köszönetet mondó oktatási államtitkár úgy fogalmazott: Szűz Mária mindig megvédte az országot, akkor is, amikor az hangzott el, hogy levette róla kezét.

A Tengertől tengerig elnevezésű zarándoklat fogadalomtevőinek imája:


 

A Szűzanyára bízzuk

az élet és szeretet kultúrájának védelmét

 

Ó, Szeplőtelen Szűz Mária, Istennek Szent Anyja!

A te védelmező kezedre bízzuk az élet és szeretet kultúrájának ügyét. Oly korban élünk, mikor a halál civilizációjának világméretű támadása ártatlan emberek tömegeit pusztítja el. A magzati életkorú gyermekek, idősek és betegek köréből szedett áldozatok száma már túllépte a kétmilliárdot. Naponta ötvenezer gyermek hal meg az anyaméhben. Sokan egyáltalán nem akarnak gyermeket. Mindenfelé bevetik a termékenység és az élet elpusztítására alkalmas fegyvereket.

 

Egyre több a meddő házaspár is. A gyermeket a modern technológia termékévé vagy sejtek és szervek raktárává teszik. A babákat előre meghatározott tulajdonságok szerint gyártják, válogatják. Folyékony hidrogénben – az élet és halál senki földjén –
embriók százezreit raktározzák.

 

Az ember által alkotott nemzetközi jog megtagadja a jogvédelmet a magzati életkorú gyermektől. Napról napra újabb országok teszik törvényessé az eutanáziának nevezett kényszerhalált. Szaporodnak a házasság és a család elleni támadások.

Ó, Szent Szűzanya, fogadalmat teszünk, hogy minden erőnkkel védjük a kezdődő és védtelen emberi életet.

 

Te előtted állva, Megváltónk Édesanyja, tudjuk, hogy önmagunkban nem győzhetünk e világméretű küzdelemben. Állj tehát az életvédő mozgalom élére, és vezérelj minket! Oltalmazd az életet, mentsd meg a családot, erősíts minket, és a te szent Fiad által vidd győzelemre az élet és szeretet kultúráját!

 

Czestochowa, Jasna Góra, 2012. január 28.

 

 

Páty, 2012. február 11.

Közreadja: dr. Téglásy Imre, a Zarándoklat Magyar Nemzeti Bizottságának tagja +36 30 9226 775

alfateglasy@t-email.hu