Találkozás a KST és a Szent Jakab zarándokútvonal képviselőivel

2014. november 4-én, kedden, Besztercebányán Török András egy találkozón vett részt a szlovákiai Szent Jakab zarándokút építőivel és Eva Škutovával, a KST útjelző bizottságának elnökével és még egy helybeli úriemberrel a KST-től. Úgy látta, hogy a szentjakabosok nyitott, normális gondolkodó emberek – egy fiatal hölgy és egy fiatal lelki atya képviseletében jöttek el.

A KST-vel tulajdonképpen ugyanarról volt szó, amit már a Via Mariaeval is már megtárgyaltak, tehát az alapgondolat: velük egyeztetve szeretnénk megvalósítani a céljainkat. El kell mondani, hogy Škutová asszony egyre jobban megért bennünket, bizonyára ők is látják, hogy komolyan gondoljuk a dolgokat. Tetszik nekik az Ipolyság (Šahy)-Hontnémeti (Hontianske Nemce) közötti szakasz turista-, számunkra zarándokúttá való kiépítésének gondolata. A KST két tagjával ez év tavaszán illetve két hete, bejártuk az egész szakaszt, be lett mérve GPS-szel, és most dolgozunk a végső nyomvonal kialakításán. A szakasz hossza kb. 45 km. A téli hónapokban szeretnénk megszólítani az érintett hivatalos közegeket, tehát a turista (zarándok) útvonal kiépítésével kapcsolatos engedélyek beszerzésén dolgozunk majd. Ha ezek meglesznek, elindíthatjuk az útvonal kijelölését, természetesen a KST vezérlete alatt.

András a besztercebányai megbeszélésen Eva Škutovának feltett egy olyan kérdést, melyben rákérdezett arra, hogy a jövőben a KST hajlandóságot mutatna-e turistaútvonalak jelzésrendszerével kapcsolatos, érvényben levő szabvány módosítására úgy, hogy a módosított szabványban szó lenne a zarándokútvonalak útvonaljelzéseiről is. Meglepetésre, erre az illető hölgy pozitívan nyilatkozott, sőt elmondta, hogy a jelen szabvány is tartalmaz egy olyan jelet, melynek a szlovák neve: „tvarové značky“ - durván lefordítva magyarra: „alaki jelek” (tvar – alak). Kilátásba helyezett egy olyan megoldást is, hogy a KST turistajelzése alá, oda lenne festhető az alaki jel, azaz a zarándokútvonal szimbóluma, pl. „M” betű, kagyló, stb. Ez nagyon reményteljesen hangzik. Ezt viszont akkor fogjuk elhinni, amikor majd erről valamilyen hivatalos írásos dokumentum is napvilágot lát és felfestettük az első „M” betűt.

A találkozóról egy rövid jegyzőkönyv is készült, ennek egyeztetése folyamatban van.