Szigetköz két keréken és Szent László Napok Győrben

A rajkai Szent Márton-templomnál

Június 24-én, pénteken 9 óra körül zarándokok gyülekeztek biciklikkel a felbári Szent István király-templom előtt. Miután mindenki megérkezett, Kollárik Dávid felbári plébános úr közösen imádkozott az útnak induló 10 zarándokkal és zarándokáldásban részesítette őket. Megnézték a templomot és Boldog Batthyány-Strattmann László mellékoltárát. Felbár (Horný Bar) a szegények orvosa csallóközi búcsújáróhelye – itt volt a családnak kastélya, ahol többször megfordult Boldog László is.

Sülyt (Šulany) érintve a komphoz mentek, Keszölcésre (Kyselica). Itt megpihentek, míg várták a túlpartról elinduló vízi járművet. Frissítőt vettek magukhoz és kicsit beszélgettek. Az idő egész nap kellemes volt, nem volt olyan nagy meleg.

A 10:40-es komppal keltek át a Duna-csatornán Vajkára (Vojka nad Dunajom). Hosszabb tekerés után, míg figyelték a túlsó part Bacsfa-Szentantal kegytemplomát, Somorja városát a Csölösztő városrésszel és Gútor középkori templomát, megérkeztek Dunacsúnyra (Čunovo), a kis vízierőműhöz. Az erőmű, ahol megpihentek, Pozsony településrészét képezi és maga a városrész távolabb fekszik ettől a helytől. Ez a vízisportok „Mekkája“ (vadvízi evezések helyszíne is). Ekkor is nagyon sokan voltak itt.

Míg pihentek, ettek-ittak, az egyik zarándoktárs fia odaérkezett biciklivel és elkísérte a zarándokcsoportot a zöldhatáron keresztül Rajkára. Ők Rajkán laknak. A Szent Márton-templomnál kicsit beszélt a helyi közösségekről és templomról. Sajnos a templom közelében álló szép, (télen is) jól mutató fákat kivágták, meghagyva a törzsük egy részét. Maga a templom tornya egy római őrtoronyból készült el.

Rajka elhagyása után az úton jutottak el Dunakilitire, ahol megnézték a Csebi Pogány család kápolnáját, kriptáját. Elmentek az iskolaként működő Batthyány-kastély közelében és megérkeztek a Szent Kereszt Felmagasztalása-templomhoz, ahol a Horváth házaspár már várta őket. Bemutatták nekik a szép, festett templomot. Az egész templom nagyon különleges szépségű, mely szépséget az üvegablakai is fokozzák. Itt is található Boldog Battyány-Strattmann Lászlónak egy mellékoltár – ez által is kapcsolat van Felbár és Dunakiliti között. A zarándokok a templomban találtak egy érdekes Szent Rita szobrot is, amilyen ábrázolást máshol még nem láttak.

A templom előtt látható egy nagyon öreg fa is, ami valamelyik évben az Év fája címet is elnyerte Magyarországon. Dunakilitit egy földúton hagyták el és ezen jutottak ki a főútra, Feketeerdő falu végére.

Itt egy kicsit mentek a forgalmas főúton, ami Mosonmagyaróvár felé visz. Majd az útról letérve egy földúton jutottak el a Háromtölgy-kápolnához, mely egy búcsújáróhely, a Hétfájdalmú Szűzanya kegyhelye. Búcsúk alkalmával a kegyhely körüli kis erdős rész megtelik. Szlovákok, horvátok, németek és magyarok zarándokolnak ide, volt mikor a felvidéki magyarok csoportja is megfordult itt a búcsún. A kápolna körül is szép, régi fák vannak. Jó volt itt megpihenni.

A földúton mentek tovább, majd sajnos rossz helyen tértek le, ezért az utat kellett megkeresniük. Egy lövészpálya közelébe kerültek, majd a kukorica mellett kigyalogolva megtalálták a helyes utat. Egy mellékúton érkeztek meg Mosonmagyaróvárra, ahol a templom közelében, a sétálóutcán , még a mise kezdete előtt megpihentek és fagyiztak egyet.

A mise előtt egy esküvő is volt és a mennyasszony révkomáromi volt. A Szűz Mária és Szent Gotthárd tiszteletére felszentelt templomban vettek részt szentmisén. Az atya az áldozásnál felfigyelt arra, hogy mi felvidéki csoportról van szó. Majd a mise végén kinyitotta a zarándokok számára a Szent Gotthárd kápolnát és szentképeket adott nekik a szentről. Kiderült, hogy ő is felvidéki születésű, de Magyarországra jött papneveldébe, majd pedig itt maradt.

Miután készítettek közös képeket, beültek a városban egy vacsorára. Óvárról bicikliúton jutottak el Máriakálnokra, de ekkor már kezdett sötétedni is.

Máriakálnokon felkeresték a két szállást, ahol elszállásolták őket. Itt nagyon sok szúnyoggal találkoztak, a helyiek is mondták, hogy az előző nap ennyi nem volt. Az éjjel megérkezett az eső (két rátába jött – az utolsó hajnali 5kor), nagyon sok esett és villámlott is.

Másnap mivel sok esett és a tervezett aznapi földút is átázhatott, ezért nem a megtervezett útvonalon (Kimle-Novákpuszta-Hédervár) mentek tovább, hanem Darnózseli felé vették az irányt az úton, majd a bicikliúton. Kimlére mentek volna földúton, de az esetleges sár, vizek végett ezt kihagyták.

Reggel a kegykápolnánál 2 zarándok csatlakozott hozzájuk. Felkeresték a Szűz Mária kegyhelyet, ahol  többek között Szentháromság vasárnapján szokott búcsú lenni. A Szentkút vizéből is vettek magukhoz vizet. Megnézték a kegyhely közelében lévő rózsakertet is.

Borús idő volt egész nap és kicsit hűvösebb is, de aztán később kisütött a nap. Kellemes idejük volt.

Darnózselin a templomot nyitva találták, mivel esküvőre takarítottak. Bemehettek és imádkoztak, majd pedig megnézték a templomot és beszélgettek a helyiekkel kicsit. A Szűz Mária templom 1930-ban készült el és találtak bent egy szép Szent László király ikont is.

Hédervár előtt megálltak a Peregrinus kápolnánál és lekerekeztek a régi korokba visszanyúló történettel rendelkező Kont-fához is. Hédervár után Ásványrárón megnézték a nyitva levő Szent András-templomot (a másikat, Szent Rókus-templomot, felújítják). Imádkoztak és elmondtak egy tized Rózsafüzért. A helyi atya üdvözölte őket és szóba elegyedett velük.

Ebédre ajánlott egy éttermet, ami nem volt még nyitva (pár perc múlva nyitott volna), de nem volt részük szívélyes fogadtatásban. Ezért útra keltek és a falu szélén levő szakrális emléknél, a Kálváriánál megpihentek és a megnézték még a régi fekete nyárfát is.

Dunaszegen álltak meg ebédelni. 4 után érkeztek meg a győri szállásra, a kollégiumba a Győrzámoly-Győrladamér-Győrújfalu vonalon. Lepakoltak és biciklikkel indultak is a szentmisére a Karmelita-templomba. A szentmise után páran megnézték a templom szép Lorettoi kápolnáját. Győrben még 2 zarándok csatlakozott hozzájuk.

Ezek után kerékpárokkal a győri Aranypartra mentek, ahol a Szent László Napok programja zajlott különböző lovagrendek, harcművészeti egyesületek bemutatóival. A sátraknál kézműves kirakodó vásár és korhű gasztronómia fogadta a látogatókat. Ezen a napon sokan voltak kiváncsiak a programokra.

Megnézték Kassai Lajos lovasíjász világbajnok bemutatóját, meghallgatták a Szelindek Együttes zenejátékát. A nap végén pedig sor került a Győri Ördöglovasok bemutatójára. Ekkor már kezdett besötétedni, amire a bemutatónál szükség volt. A program végén visszamentek a szállásra és lepihentek.

Vasárnap útra keltek és egészen Vámosszabadiig tekertek le, ahol megpihentek. 11 órakor szentmisén vettek részt a helyi Mindenszentek-templomban, ahol Csámpai Norbert atya mutatta be a legszentebb áldozatot. A Nyitracsehiről származó atyát meglepetésként érte a zarándokok jelenléte, akiket a Zoboralji gyalogos zarándoklatokról is ismert, mivel ezt mindig ő szokta vezetni Kistapolcsányba. A mise után kicsit elbeszélgettek, csináltak egy közös képet, majd pedig folytatták az útjukat.

Medvénél lépték át a határt. Sok élménnyel gazdagodva, itt-ott kicsit megállva, megpihenve tértek haza az otthonaikba.