A sasvári és a máriavölgyi zarándokút összekötése, vagy bejárás a Szentantal-Nagymagyar-Illésháza szakaszon

2014. december 4-én még olyan jó volt az idő, hogy Méhes Richárd még elment egy bejárásra. Kigondolta, hogy a jövő évben a nagymagyari Szent Rita-búcsúba szervez gyalogos zarándoklatot, hiszen ez Csallóköz egyik legkedveltebb búcsújáróhelye. Bacsfa-Szentantalról indult útnak és Nagymagyart érintve egészen Illésházáig ment. Ezt a szakaszt elnevezte Szent Rita zarándokútnak.

Szentantal kegytemplomától indult és a 63-as út keresztezése előtt elhaladt egy útmenti kereszt mellett, mely Szent Vendelt, a Szentháromságot és Ávilai Szent Terézt ábrázolja. Egy mezőgazdasági aszfaltúton hagyta el a kegyhelyet. Szép fás részeken haladt keresztül és az egyik oldalt még állt a kukorica. Egy erdőn keresztül ért be Csukárpakára, ahonnan pedig átment Nagypakára az út mentén. Az út a nagypakai Szent László-templom mellett is elment. Az induló földúton a kanálist érte el és ezen ment be Béke faluba. A békei kastélyt és a templomot is érintette. Az útja során rengeteg pirosló csipkebokrot is látott. Egy kicsit benőtt úton jutott ki a régi pozsonyi útra, ahol átkelve a gombai szőlő kévéi között ért ki Olgyára, a szőlőt nem veszi körbe kerítés. Egy út mentén eljutott Csenkére, ahonnan kétoldalt fákkal szegélyezett úton, a járdán ért be a Szent Rita búcsújáróhelyre, a nagymagyari Szent Kereszt-templomhoz. Keresztülment Kismagyaron, Tonkházán és megérkezett e napi célpontjához, az illésházi Szent Péter-templomhoz. A templom a falu szélén található, ezt a részt Szent Péternek nevezték és egykor látogatott Mária-kegyhely volt. Csak ez a hagyomány valahogy elsorvadt, feledésbe merült, miután felszentelték Szent Péter tiszteletére. Nemes Attila, illésházi atyának köszönhetően meg tudta tekinteni a szép templomot és csinálhatott róla pár fényképet. A főoltár tetején ma is látható Szűz Mária kegyszobra (?), ahova a hívek zarándokoltak. Innen busszal ment haza.

Később jött az ötlet, hogy ezen út folytatásával lehetne összekötni a két zarándokutat, a sasvárit és a máriavölgyit. De mivel a gombai szőlő magánterület és nem lehetne rajta egy fix zarándokutat vinni, ezért Béke és Nagymagyar között egy másik utat kellett keresnie és bejárnia még a Szent Rita zarándoklat előtt.