Pünkösdi gyalogos zarándoklat a bényi Szűzanyához

Megérkezés a bényi templomhoz

2016. május 14-én és 15-én indult Érsekújvárból egy kétnapos gyalogos zarándoklat, melynek célpontja a bény-szentkúti pünkösdi búcsú volt. Az előző napok esős időjárásainak hatására kérdéses volt, hogy hányan fognak részt venni ezen a zarándoklaton a bejelentkezettek közül. Végül is aztán mindenki eljött, nem ijedtek meg az időjárástól. Sőt volt olyan zarándok, aki nem jelentkezett be, de eljött.

Az érsekújvári Szent Kereszt-plébániatemplomban, a gyülekező helyszínén, végül 13 zarándok jelent meg. A zarándokok között volt újvári, nyitrai, csallóköztárnoki, szentpéteri, szőgyéni, szímői, de Magyarországról is érkeztek zarándokok: Esztergomból, Székesfehérvárról és Veszprém mellől Nemesvámosról.

A templomban Andruskó Gyuszi atya zarándokáldásban részesítve indította útnak a zarándokokat Bény irányába. A reggel már kis esővel kezdődött, így gondolhatták, hogy ez nem lesz könnyű zarándoklat. Török András Érsekújvár határáig elkísérte a zarándokokat, akik egy elszántott földút miatt a búzában voltak kénytelen folytatni az útjukat. A terep nagyon sáros volt az előző napok esőzései miatt. A vasúti hídon körültekintően keltek át a Zsitva patak felett. Egy kis idő után elkezdett szakadni az eső és nagyon fújt a szél. Aztán elállt és a zarándokok lassan megérkeztek az udvardi Kálváriához, ami búcsújáróhelynek számít. Megcsodálhatták a nagyon szépen felújított Kálváriát, melyet Majthényi Adolf helyi plébános álmodta meg az 1800-as években a Szent Márton-halmon, melynek története a régmúltra nyúlik vissza. A zarándokok a plébános úr sírhelyét szemlélve rájöttek, hogy 145 éve éppen ezen a napon halt meg az atya (1871. május 14-én). Így a zarándoklat alatt szedett virágokat elhelyezték az atya keresztje tövébe.

A zarándokok az udvardi Szent Adalbert-templomot is megnézhették és meghallgathatták a templom történetét is a helyi atyának, Nagy András atyának köszönhetően. A templomban Salgó Tibor ismertette a Kálvária történetét, majd a zarándokokat beinvitálta a helyi Csemadok házba egy kis frissítőre.

Egy kis beszélgetés után a zarándokok tovább indultak Szentmiklós felé. Előttük folyamatosan esőfelhők ballagtak, néha elkezdett szemerkélni, de komolyabb eső nem volt. A zarándokok kicsit megkésve, de beérkeztek Fűrre, ahol már ment a szentmise. A sekrestyés néni üdvözölte a zarándokokat. A zarándokok tovább mentek Cigléd felé, ahol a régi földút be lett vetve, de még nagyon pici volt a napraforgó, így a sorok között el tudtak menni. Nagy sár volt. Ciglédkében Danczi Mónika társaival fogadta a zarándokokat és bemutatta nekik a szép búcsújáróhelyet, melynek főbúcsúja éppen Pünkösdkor van. A zarándokok vételeztek a Szentkút vizéből. Sajnos a rossz idő miatt az idei búcsú a templomban lesz megtartva. Mivel késve érkeztek, ezért nem tudták meghallgatni Ambrus Dávid és Lovász Bálint élménybeszámolóját a helyi kultúrházban.

A zarándokok Danczi Mónikáéknál szálltak meg, ahol nagyon finom vacsorában volt részük. Isten fizesse meg nekik a kedvességüket és a fáradozásaikat a zarándokokért.

A zarándokok vasárnap korán reggel indultak útnak. Előtte még Maga Péter atyának köszönhetően megnézhették Kürt Mindenszentek-templomát. Danczi Mónika bemutatta nekik a templomot. Vasárnap csak 9 zarándok folytatta az útját, mivel 4-en nem tudták folytatni az utat. Kürtön volt még 1 zarándok csatlakozott hozzájuk, így 10-en mentek fel a szőlőhegyre. Itt kicsit esett az eső, de aztán elállt.

Mivel az ösvény Szőgyén felé még nem volt megtisztítva, így a vizes repcében, a permetezőnyomban folytatták az útjukat. Kiérve a repcéből nagyon vizesek voltak, legtöbben derékig. Énekszóval érkeztek meg a szőgyéni templomhoz, ahol épp a misére készülődtek. Fogadták őket és megkínálták őket kávéval és süteményekkel. Isten fizesse meg nekik is bőségesen.

Kiérve a templomból már szinte megszáradtak. A zarándokokhoz még 2-en csatlakoztak, akik Nagyölvedről érkeztek, így 12-en mentek tovább Bart felé. Sokat énekeltek, majd elmondták a dicsőséges rózsafüzért. A zarándokok keresztjét egy nagyon szép pünkösdi rózsa díszítette, amit a kürti szőlőhegyre menet találtak az út mentén.

A zarándokok bekukkantottak a barti templomba és folytatták az útjukat. A falu szélén, egy lovas tanyánál 1 zarándok csatlakozott hozzájuk, itt tartották meg az ebédszünetet. Bartról Bénybe már hétágról sütött a nap.

A zarándokok végül egy kis utánajárás után a bényi templomba mentek, ahol a búcsúi szentmisét tartották meg a rossz idő miatt. 13 zarándok érkezett meg a búcsú helyszínére. A zarándokok ezután részt vettek a búcsúi programon és megcsodálhatták a templomot belülről is.

Mivel a szentmise kicsit elhúzódott, ezért a zarándokok nagyrésze már sietett a buszra, hogy haza tudjon menni. Ekkor a helyi asszonyok sósakat, süteményeket és vizeket hoztak, amivel a zarándokokat akarták fogadni. Mivel siettek ezért a kezükbe adták, hogy osszák el maguk között. Sajnáljuk, hogy nem jutott rájuk már idő, de azért hálásak voltak a sok jóért, amit tőlük kaptak. A zarándokok egy komoly, nehéz út után élményekkel gazdagodva és a sok viszontagság ellenére megerősödve tértek haza.