Óévbúcsúztató zarándoklat Zoboralján

Fotó: Patay Péter

Ötödik alkalommal szervezte meg az óévbúcsúztató hálaadó zarándoktúrát a Via Mariae égisze alatt Patay Péter, a társulás elnökségének tagja, a zoboraljai zarándoklatok éltetője és szervezője.

Az év utolsó csütörtöki napján, 28-án vette célba a Zobor-hegyet az a huszonhárom zarándok, akiknek nagy többsége a Zobor-vidék falvaiból érkezett, de csatlakoztak hozzájuk távolabbi járásokból és az anyaországból is.

Az egykori Szent Hippolit-kolostor romjainál gyülekezett a csapat, ahonnan Szent Patrik úti imájával indultak el. Az imádságos lelkületet Patay Péter összefonta a történelmi eseményekkel, így megemlékeztek a Szent István alapította Zobor-hegyi apátság ezredéves történetéről, valamint Szent Benedekről, a rend alapítójáról.

A túra vonala elhaladt a Zobor egy másik nevezetessége, a Szent Zoerard-András bencés remetéről elnevezett forrás és barlang mellett, ahol felidézték a névadó emlékét.

A Zobor-hegyen, a decemberi napsütésben, az egykori millenniumi emlékmű maradványánál hálaadó elmélkedéssel és imával fejeződött be a zarándoktúra, majd a visszaút a zobori tüdőkórház parkolójához vezetett, mely a 4,5 kilométeres zarándoklat befejező állomása volt.

Patay Péter portálunknak elmondta, hogy az általa szervezett Zobor-vidéki zarándoklatok céljai között jelentős helyet foglal el az asszimiláció lassítása, a magyar közösségek megerősítése, a magyar történelmi emlékek felkeresése, az anyanyelven történő imádkozás a nemzet megmaradásáért.

A Via Mariae égisze alatt a jövő évben is több alkalommal szerveznek zarándoklatot a Zobor-vidéken, melyről rövidesen hírt adnak.

(Ezt a cikket Berényi Kornélia írta a Felvidék.ma honlapjára: https://felvidek.ma/2023/12/oevbucsuztato-zarandoklat-zoboraljan/?fbclid=IwAR3YBoeU_6SChrO-rp6tdhtnQVITFkgCOqGz4VCCxLtIONRbPEJn81k_VVQ)