Nemzetközi zarándoknap a fiatalokért és a Hajnalvándor jubileumi koncertje

1Úton Nemzetközi Zarándoknap 2023

Az 1Úton nemzetközi zarándoknapon az érsekújvári járásbeli Udvardról Pozbára, az ottani Szentkúthoz indulnak és imádkoznak a gyalogos zarándoklat résztvevői augusztus 12-én. Ugyanezen a napon jubileumi koncertet ad a 25 éves kürti Hajnalvándor együttes.

Az udvardi Szent Adalbert Templomnál találkoznak a zarándoklatra indulók e héten szombaton 7.30 órakor. Udvardról Baromlakra, onnan Újlótra, majd Pozbára érkeznek, a 21 kilométeres távot közösen, imádkozva teszik meg. A 15 órakor kezdődő szentmisét Ďurčo Zoltán, Nyitra megye magyar hívekért felelős püspöki helynöke tartja.

Jubileumi zarándoklat

Jubileumi lesz az idei, immár tizedik 1Úton nemzetközi zarándoknap, amelyre Ausztriában, Délvidéken és Magyarországon, valamint Erdélyben is indulnak a hívők. A megtett távot és az imákat a fiatalokért ajánlják fel. Az idei zarándoknapon az érsekújvári járásbeli Szőgyénből is indulnak hívek Kürtre, a tanösvény hossza 10 kilométer. Szőgyénben a Nagyboldogasszony templomban a szentmisét Puss Sándor atya celebrálja szombaton 11 órakor, és a hívek 12 órakor indulnak el a zarándoklatra, majd 16 órakor Kürtön a Mindenszentek-templománál meglepetés várja őket. Danczi Mónika hitoktató, a Hajnalvándor együttes vezetőjének tájékoztatása szerint, a fennállásának 25. évfordulóját ünneplő Hajnalvándor jubileumi koncertet tart. „Mi is fiatalok voltunk, amikor megkezdtük a munkát, és abban reménykedünk, hogy lesz aki folytassa utánunk is. Aki szívesen járna egy jót a nap első részében, hogy ide érkezzen meg hozzánk, az csatlakozzon a zarándoklathoz!” – biztatja a jelentkezőket Danczi Mónika. A keresztény dalokat, megzenésített verseket előadó Hajnalvándor együttes augusztus elején ünnepelte megalakulásának 25. évfordulóját, ekkor szentmisén adtak hálát az eltelt évek eredményeiért, sikereiért és ajándékaiért, amelyet Ďurás Márk atya tartott a kürti faluházban. Augusztus 12-én a felújítás utolsó szakaszában lévő kürti Mindenszentek plébániatemplomban találkoznak még nagyobb számban, és az oltáriszentség jelenlétében rövid litániával és áldással kezdenek, ezt követi a jubileumi koncert és a közös agapé. A koncert repertoárja a tagok kedvenc dalainak válogatásából állt össze. Danczi Mónika szerint nem volt könnyű 25 évet besűríteni egy műsorba, mert mintegy kétszáz dalból kellett kiválasztaniuk 17-18 dalt.

 

Szeptemberi alkalmak

Zoboralján idén szeptember 1-jén csatlakoznak az 1Úton felajánlásához, amikor a hívek elindulnak a Nagykér és Nagycétény közti, valamint a Csehi és Nagycétény közti, 6-6 kilométeres zarándokúton. Berencs és Nagycétény között 3 kilométeren gyalogolnak majd a hívek. A számukra megfelelő utat kiválaszthatják a www.mariaut.sk honlapon. A Mária út az említett honlapon feltüntetett tájékoztatás szerint egy Közép-Európán átívelő, Szűz Mária kegyhelyeket összekötő zarándokút-hálózat. Az útnak két főtengelye van: a nyugatról kelet felé haladó zarándokút az ausztriai Mariazellt köti össze az erdélyi Csíksomlyóval. Az észak-déli zarándokút pedig a pálosok kegyhelyét, a lengyelországi Czestochowát köti össze a boszniai Medjugorjéval. Ez az ág még kiépítés alatt áll. A két főág egy képzeletbeli keresztet fog alkotni Kárpát-medence felett, ami jelképezi az út alapvető üzenetét: a keresztény értékek megőrzését és az emberi kapcsolatok megélését. További utak és leágazások is vannak, melyeket regionális zarándokutakként emlegetnek. Az útvonal hálózaton keresztül bebarangolható a Kárpát-medence és elérhető minden Máriás emlék, az út felfűzi a természeti és az épített örökségeket egyaránt. Közép-Európa Zarándokútja az ismert Szent Jakab út, az El Camino mintájára épült és ma is folyamatosan épül.

A Mária-út kivitelezői szerint ez az út világnézeti, nemzetiségi és kulturális hovatartozástól függetlenül hívja mindazokat, akik meg akarják ismerni a Kárpát-medence népeit, azok keresztény hagyományait, fel akarják fedezni csodaszép tájait és kíváncsiak az itt élők kultúrájára, vendégszeretetére.

 

Ez a cikk az ujszo.com honlapon és az ÚjSzóban jelent meg: https://ujszo.com/regio/nemzetkozi-zarandoknap-a-fiatalokert-es-a-hajnalvandor-jubileumi-koncertje-video.