Munkatalálkozó szlovákiai zarándokszervezetekkel

A szlovákiai zarándokszervezetek találkozójára 2015. január 23. és 25. között került sor Samporban, a Jézus Krisztus mennybemenetele bencés kolostorban. A szlovákiai Mária utat ezen a rendezvényen Török András és Méhes Richárd képviseltette. A program mellett résztvettek a bencés atyák lelki programjain is.

A hétvégén részt vett a magyarországi Szent Erzsébet út képviseletében Pavlics Tamás és Ocsovai Mária, a budapesti Zarándokpont iroda munkatársa.

 

A hétvége programja az alábbi volt:

2015, január 23.:

-8:00-12:00: megérkezés;

-12:20-14:30: olvasmányos imaóra, ebéd, napközi imádság;

-14:45: 1. témakör: kölcsönös bemutatkozás, a találkozó céljának felvázolása;

16:45: szünet, pihenés;

17:00: vecsernye;

17:30: Lectio divina;

18:30: vacsora;

19:30: pihenés, beszélgetés;

20:00: kompletórium; pihenés; esti elcsendesedés.

 

2015. január 24., szombat:

8:00: 2. témakör: a szlovákiai zarándokhelyek bemutatása, az Alfa és Omega Könyvkiadó bemutatkozása;

10:15: 3. témakör: Az egyes, szlovákiai illetve Szlovákia területén áthaladó zarándokútvonalak bemutatása;

14:45: 4. témakör: A zarándoklás, mint az evangelizáció eszköze; egy közös, zarándoklatokkal foglalkozó szlovákiai ernyőszervezet kialakításának javaslata.

A nap folyamán részvétel a bencés atyák lelki programjain, úgy, mint az előző napon, természetesen, reggeli, ebéd, vacsora.

 

2015. január 25, vasárnap:

9:00: 5. témakör: a megbeszélt témakörök összegzése, fejlesztési program előterjesztése a 2015-ös év első felére;

11:00 szentmise;

12:30 ebéd;

13:30 hazamenetel.

Úgyszintén, a nap folyamán részt vettek a bencés atyák lelki programjain, (3:00 - éjjeli vigília - a részvétel nem kötelező, 7:00-reggeli dicséret, 8:00 - Lectio divina)

 

A hétvégén megismerkedhettünk az Alfa és Omega könyvkiadóval, a szlovákiai Szent Jakab úttal, a Szent Cirill és Metód úttal, a Spojené ruky szervezettel (nagyszombati székhellyel), a Szent Borbála úttal, a szlovákiai Mária úttal (nem egyenlő a Via Mariaeval – mi közép-európai Mária út) és a Szent Erzsébet úttal.

Orosch János, nagyszombati érsek is meghívást kapott a találkozóra. Szlovákiában, Orosch érsek úr vezeti a zarándoklatokkal és menekültek gondozásával foglalkozó bizottságot. Az érsek úr sajnos a találkozón nem tudott részt venni.

A találkozás egyik kitűzött célja, hogy bizonyos esetekben, az egyes zarándokszervezetek, terveik megvalósításával kapcsolatosan, az állami hivatalokkal szemben, közösen lépjenek fel. Erről egy közös megállapodást szeretnénk létrehozni. A közelmúltban a magyarországi zarándokszervezetek is aláírtak egy ilyen jellegű dokumentumot. A találkozó alatt ezt a nyilatkozatot a két magyarországi vendég ismertette és a megbeszélés alatt sok fontos kérdés megbeszélésére irányították a témát.

A találkozó alatt felmerült, hogy egy közös ernyőszervezetet is hozzunk létre. A találkozóról sok jó élménnyel gazdagodva tértek haza és egy újabb, szeptemberi találkozóban állapodtak meg.

A bencés kolostor is nagyon szép helyen feküdt, folyamatosan fejlődnek a testvérek, most épp épül nekik egy új épületszárny. A hely és a környezete nagyon alkalmas volt az elmélyülésre, csendben történő elgondolkodásra és megtisztulásra.