A Mária Út Közhasznú Egyesület Önkormányzati Munkatalálkozója

Munkatalálkozón a Szent Adalbert Központban

2015. november 26-án és 27-én a MUTKE munkatalálkozót tartott az önkormányzatoknak az esztergomi Szent Adalbert Központban. A találkozón a Via Mariae polgári társulás képviseletében Török András, Csémi Szilárd, Csémi Ildikó és Méhes Richárd vettek részt.

November 26-án, csütörtökön délután 2 órakor került sor a rendezvény megnyitójára. A résztvevőket tájékoztatták az aktualitásokról, az egyes projektekről és az 1Úton zarándoklatról. Továbbá megtudták, hogy a Mária Út szeretné, ha felvennék az utat Európa szellemi kulturális örökségei közé és ez a zarándokút is európai kulturális úttá válna, ezt a címet kapná meg, mint ahogy a Szent Márton Út is megkapta.

Miként kell kialakítani Mária kereteket és zarándokszállásokat a Mária Út nyomvonalán, erről is hallgattak előadást az önkormányzatok képviselői. Első kézből kaptak információt az 1Úton Zarándoknapon kívül a Mária Tour és a Mária Maraton terveiről.

A rendezvény lehetőséget adott a Via Mariae képviselőinek megbeszélni a jövő évi terveket és hogy milyen zarándoklatok vannak betervezve 2016-os évre. Számos témát meg tudtak beszélni a MUTKE-val is.

 

A rendezvényre meghívást kaptak az egyesület tagönkormányzatai és tagjai, a Mária Út által érintett magyarországi települések polgármesterei, valamint az ismertetett feladatok elvégzésében érintett szervezetek képviselői. Közülük közel hetvenen képviseltették településüket, szervezetüket és vettek részt a közös munkában.

A konferencián egyértelmű támogatást kaptak az Egyesület elképzelései:

  • a GINOP pályázat elkészítése, a zarándokszállások fejlesztése a Mária Úton;
  • a zarándoklásban és a búcsújárásban megjelenő Mária tisztelet felvétele a szellemi kulturális örökségek közé, a Mária Út betagozódása az Európai Kulturális Utak rendszerébe;
  • a Mária Útra hívó, tömegeknek zarándokélményt biztosító nagyrendezvények szervezése, az 1Úton nemzetközi zarándoknap és a Mária Gigamaraton (Mariazell-Csíksomlyó) futó- és kerékpáros verseny megrendezése;
  • buszos és gyalogos zarándoklatok szervezése a Mária Úton található kegyhelyekre;
  • a helyi vallásturisztikai attrakciók és termékek fejlesztése;
  • a zarándokturizmus helyi fejlesztése és az ehhez kapcsolódó Települési Cselekvési Program elkészítése.