Mária Út: Konferencia a közép-európai vallási turizmusról

Mária Út: Konferencia a közép-európai vallási turizmusról

A több felvidéki állomáshellyel is rendelkező Mária Útról, illetőleg a vallási turizmusban rejlő lehetőségekről, azok hasznosításáról tartanak munkakonferenciát december 9-én Esztergomban.

Romanek Etelka, Esztergom polgármestere, valamint Bencsik János országgyűlési képviselő és dr. Szabó Tamás, a Mária Út elnöke a Mária Út által érintett önkormányzatok képviselőit hívta össze a munkamegbeszélésre, melyet a Szent Adalbert Központban tartanak délelőtt tíz órától. A rendezvény célja a magyarországi és közép-európai vallási turizmus, különösen a zarándokturizmus felkarolása és fejlesztése.

Hitélet és gazdaság - kéz a kézben
A hitéleti, spirituális jelentőségén túl a zarándokturizmusnak nyilvánvaló gazdasági és regionális fejlesztési előnyei is vannak - s éppen ezek minél hatékonyabb kiaknázását kívánják megvitatni az esztergomi rendezvény szervezői. Magyarországon hosszabb távon mintegy 2-3 millió plusz vendégéjszakát hozhatnak azok a fejlesztések, amelyek megvalósításával a turizmus egy új szegmensét lehetne meghonosítani hazánkban is: a zarándoklást. A szükséges fejlesztések fő területei: az egységes zarándokszállás hálózat kialakítása, a fenntartható működés kereteinek megteremtése és a nemzetközi marketing. Közép Európa zarándok-paradicsommá tehető és a zarándokutak fejlesztésével, ápolásával, a teljes hosszon való kiépítéssel nem csak a turizmus lendülhet fel, de az út menti településeken új munkahelyek létesülnek, a települések megszépülhetnek, a közös munka erős közösségeket alakíthat ki - olvasható a munkakonferenciáról kiadott közleményben.

A Mária Útról
Turistaút? Zarándokút? Teljesítménytúra? Turisztikai program? Ezek mindegyike és még jóval több Közép-Európa legjelentősebb zarándokútja, a Mária Út. Életmód, szemlélet, kultúra, felfedezés, természet - és még megannyi más, amit mindenki megtalálhat magának a zarándokút nyomán haladva.
A térség 8 országának Máriás kegyhelyeit összekötő hálózat két főútvonalra épül rá: a Mariazellből Csíksomlyóba vezető nyugati-keleti főútvonal, és a még kiépítés alatt lévő észak-déli út, amely a lengyelországi Częstochowából indul és a Bosznia-hercegovinai Međugorjéban végződik. 1400 km, gyalogosan 60 nap alatt bejárható. A minta egyértelműen Európa legismertebb zarándokútja, az El Camino, vagyis a Szent Jakab út.
A Mária Út Felvidéken érinti egyebek mellett Máriavölgyet, a pozsonyi Szent Márton koronázó templomot, Dénesdet, Bacsfát és Dercsikát illetőleg Bényt.

szd, Felvidék.ma

 

http://felvidek.ma/kitekinto/karpat-medence/50266-maria-ut-konferencia-a-kozep-europai-vallasi-turizmusrol