Bejárások a máriavölgyi zarándokúton, Nagymegyer–Gúta

2014. október 18-án Méhes Richárd Pónya Krisztián, nagymegyeri cserkésszel járta be a Nagymegyer és Gúta közti szakasz a máriavölgyi zarándokút mentén.

A nagymegyeri Szent Miklós-templom elől indultak és kimentek a 63-as útra, onnan pedig a főút szélén haladva eljutottak a kanálisig és tovább egészen a szilasi leágazásig. A vándorok betértek Szilasra, ahol egy szépen kialakított halastó mellett haladtak el és folytatták az útjukat Lakszakállas felé. Onnan egy hangulatos földúton folytatták útjukat Bogyarét felé, átkelve a komáromi kanálison. Bogyarét elején jöttek ki, ahonnan érintették a temetőt és az ott található Rózsafüzéres Szűz Mária templomot. A faluból mezőgazdasági utakon és egy kicsit haladva a gútai úton, jutottak el Gútára.

Gútán egy nagyon szép Szűz Mária szobor mellett haladtak el, ahol egy kert van kialakítva. A barokk Szűz Mária mennybemenetele-templom körül található a buszállomás és egy nagy park, valamint pár szobor is.

A Kis-Duna egyik ágánál fejezték be a munkazarándoklatot. Itt van a gútai hajómalom, melyhez Európa leghosszabb fedett fahídja vezet. A hajómalom körül gyönyörű természet fogadja a látogatót.