Bejárások a máriavölgyi zarándokúton, Bős-Nagymegyer

2014. november 25-én Méhes Richárd, a Via Mariae tagja bejárta a máriavölgyi zarándokút egy másik szakaszát, mely során Bősről indult és a nap végén Nagymegyer városába érkezett meg. E napon kicsit nehezebb és időigényesebb volt haladni, mivel az előző napokba elég sokat esett és sok helyütt sár volt, a tócsákat kellett kerülgetni.

Ezt a szakaszt a Csiliz jelzővel is lehetne illetni, mivel a nap folyamán többször is átkelt ezen a patakon.

Bőst elhagyva egy földúton halad tovább a vándor, melyen a zöld jelzésű turistaút is visz egy ideig. A füves földút a frissen felszántott szántóföldek között haladt. Szép fasorok valamint erdők mellett el a vándor. Erdők mélyén szép látvány volt a lehullott falevélpázsit. A Csiliz patakon átkelve elérünk egy szövetkezetet és egy kis idő múlva beérkezünk Csilizpatasra. Patason találkozhatunk Csiliz patak gyönyörű természeti látványával és helyi református templommal. Az információs tábla elolvasásával betekintést nyerhetünk a patak élővilágába és történetébe. A falut elhagyva földúton folytatjuk az utunkat. Az út a Határ-kanálison való átkelés után mezőgazdasági aszfaltútba megy át.

A munkazarándoklatot Richárd a Szent Miklós római katolikus plébániatemplomnál fejezte be. Sajnos még ekkor sem tudta megnézni ezt a templomot, melynek a társvédőszentje Szent István király. A templom közelében még megnézte a Zárda épületét és Szent István király mellszobrát a kopjafákkal, majd pedig hazaindult.