Bejárás Illésháza és Csataj között

2015. augusztus 21-én Méhes Richárd folytatta a bejárást, amely zarándokút által összekötődik a sasvári és a máriavölgyi zarándokút. E napon Illésháza és Csataj között járta be az utat.

Illésháza Szentpéter falurészében, a Szent Péter-templom elől kezdte a bejárást, amely régebben Mária búcsújáróhely volt és ezt őrzi a oltárának tetején levő Szűz Mária szobor is. Kiérve a főútra, gesztenyefák tövében egy szép, felújított kápolna látható, melyet a Szentháromság tiszteletére szentelték fel. A szövetkezet után elhagyta a falut és az út mentén, a füves részeken ment Jóka felé. Nagyon szép látvány volt átkelni a Kis-Dunán.

Az út mentén a táblák már jelezték a vízimalmot, ahova aztán letért. Az út kivitte őt a Kis-Duna partjára, ahol éppen pihenő emberekbe botlott. Itt látható ez a különleges cölöpökön álló vízimalom, nagyon szép. A Kis-Dunán való átlépéssel elhagyta kicsiny hazáját, a Csallóközt.

Földúton közelítette meg a falut. Jókán elhaladt a szép református és katolikus (Keresztelő Szt. János) templom mellett, az előbbi falán egy dombormű jelzi, hogy Szenczi Molnár Albert többízben meglátogatta a helyi református közösséget (a tér neve is megemlékezik róla). A jókai temető után egy kis ösvényen folytatta az útját. Kiért egy régi aszfaltozott útra, amelyet sok helyen a fű benőtte. De könnyen lehetett rajta haladni. Aztán elért egy kavicsbányához, amit megkerült, néhol nagy sarak voltak, az előző napok esős idői miatt. A tavak másik oldalán szép, régi majorépületeket látott, amelyek már elhagyottak.

Egy mellékúton ért be Királyfára, amely egy volt Mária kegyhely volt. Sajnos a második világháború után a kegyképe eltűnt. A templom nagyon szépen fel lett újítva és egy gyönyörű, virágzó kert veszi körül szobrokkal. A Feketevíz két partján is végigsétált, hogy átmenjen a Pálffyak által épített barokk kőhídon. Sajnos a Pálffyak kastélyából már semmi sem maradt. Nagyon szép természeti környezetben található a különleges híd.

Királyfát elhagyva átkelt a főúton és egy földúton keresztül érte el a rétei vasúti megállót, ahonnan betért Réte faluba. A katolikus Szent István templom előtt épp építették a Lourdes-i barlangot, majd pedig az impozáns református templom előtt is elment és folytatta útját Boldogfa felé.

Boldogfa falucskába örült neki, hogy láthatta a helység gyönyörű, régi katolikus templomát. Sajnos belülről nem tudta megnézni. A román kori Nagyboldogasszony templomot egy ősi legenda szerint Árpád-házi Szent Erzsébet, II. András leánya, Türingiai Lajos őrgróf felesége építtette. E legendát látszik alátámasztani az 1781-es Battyányi érsek látogatása is. A templom búcsújáróhely lett. A templomban gyönyörű román stílusú keresztelőmedence is helyet kapott, egyik oldalán az áldást osztó Krisztus dombormű. A templom falában beépítve található egy római kori, az 1. század végéről származó sírkő. Ez a lelet azért is különleges, mert a legrégebbi írásos leletnek minősül Szlovákiában.

Egy nagyon ritkán járt úton ment tovább Csatajba, ahol a munkazarándoklatát befejezte. A klasszicista Árpád-házi Szent Margit templom előtt, az iskolánál szállt fel a pozsonyi buszra, hogy innen hazainduljon.