Bejárás az andocsi zarándokúton, Rajka-Máriakálnok-Hédervár-Győr

2015. április 23-án Méhes Richárd bejárásra ment a kerékpárjával az andocsi zarándokúton. Kerékpárral, hiszen így hamarabb és több kilométert tud lemenni a nap során.

Otthonról indult el a biciklijével és vajkai komppal átkelt a Dunán, majd a csúni vízierőművet érintve ért be a múltkori munkazarándoklat végpontjára, Rajkára. A rajkai Szent Márton templomtól kezdte a szakasz bemérését. A templom körül a parkos részeken gyönyörűen kialakították a virágágyakat.

A falu vége felé találkozott II. Rákóczi Ferenc mellszobrával. A sárga turistajelzést követte, közben átkelt különböző Duna-ágakon és a Mosoni-Dunán is – szép természeti környezetben haladt előre. Dunakiliti elején jött ki a földutakról. A temetőnél megcsodálhatta a gyönyörű Csebi-Pográny család kápolnáját, a belsejébe is beléphetett. Dunakiliti híres szülötte Boldog Batthyány-Strattmann László, akinek nagy tisztelete van a Csallóközben is. A katolikus templom körüli parkban egy 100 éves fa alatt megpihent és templomban megpillanthatta Boldog László ereklyéjét a mellszobrával.

Folytatta az útját a földúton és beért Halászira. Halászin megtekinthette szép régi érdekes házakat. Halásziról egy erdőbe vitt be a jelzés, ahol néhol egy vékony ösvényt kellett követni, mely körül medvehagymák virágoztak. Végül beérkezett Máriakálnok kegyhelyére. A falun végigmenve itt is gólyákat látott. A kegykápolna környezetében egy szépen kialakított rózsakert és a Szigetközi Múzeum kis épülete látható. A kegykápolna nagyon szép környezetben terül el és hívja a Mária tisztelőket. A kegykápolna oltárán látható Szűz Mária kegyszobra is.

Mielőtt közeledett volna Kimle, letért a földútról és az útját a Szent Jakab úton folytatta, majd bement Ásványráró, ahonnan a bicikliutat követve érte el Hédervár határában levő Peregrinus kápolnát. Útba esik számos látványossága a falunak. Elhaladt a reneszánsz Héderváry-kastély mellett és megérkezett a Boldogasszony-kápolnához, mely búcsújáróhely a benne található lorettói oldalkápolnája végett, ahol a Lorettói Szűzanya kegyszobra látható.

Folytatta az útját Ásványráró irányába, az egész út bejárás során találkozott Szigetköz nevezetességeivel. Lekanyarodva a bicikliútról, folytatta útját a földutakon. Sáráson érkezett meg Győr városában. Ekkor már besötétedett.

A munkazarándoklatról másnap ment haza a kerékpárjával.