Bejárás Árvanádasd és Prószék között

Hutti falucskában, gyönyörű tájakon

2015. szeptember 25-én Török András és Méhes Richárd bejáráson volt az Árvában. Előző nap, csütörtökön este érkeztek Árvanádasdra (Trstená) és a vasútállomáson lepihentek aludni.

Másnap reggel indultak útnak. Keresztülmentek a központon, aztán a vasúti sínek felé fordultak és a zöld turistajelzést követték, átkeltek rajtuk. A levegő nagyon párás volt és elkezdett esni. Földúton mentek egy patak mellett, majd egy keresztnél a kéken lementek Zábidó festői szépségű faluba. Itt minden nagyon rendezett, az emlékművek felújítottak voltak. Elhaladtak a Jézus Szíve-templom mellett, amely 1931-ben épült. A faluban szép árvai faházakkal is találkoztak és sok útmenti kápolnába botlottak.

A falut elhagyva egy gerincet kellett megmászniuk, ami ilyen esős időben elég nehézkes volt, kicsit csúszott. Az út mentén keresztek és kápolnák sorakoztak. A gerinc tetején mintha figyelmeztetésként egy őrangyalt ábrázoló kápolna található. A zarándokok az egész munkazarándoklat alatt pár foltos szalamandrával is találkoztak. Beérkeztek Habovka falucskába, ahol egy magaslaton levő templomnál jöttek le, majd pedig a főutat követve elmentek a Fájdalmas Szűz temploma mellett. A főutat követve átértek Zuberecbe. A faluban nagyon sok szállás található és sok régi ház. Elmentek jó pár tipikus árvai faház mellett.

Az út mellett haladva szép füves rétek, hegyek mellett mentek el. Ezen a vidéken nagyon sok kereszt és kápolna van az út mentén. Leérkeztek Hutti falucskába, ahol nem sokan laknak, de a falu nagyon széttelepült és hosszú. Dombok, hegyek oldalában jó pár ház található. Újból ismét rászakadt az eső, így egy buszmegállóba menekültek egy kicsit, majd folytatták az útjukat, hogy még nappal érjék el a célt.

A falut elhagyva betértek a jelzésen a Kvacsáni-völgybe, amely egy nagyon szép természeti képződmény, mely völgyet egy patak vájt ki. Az út fölé hatalmas sziklák tornyosultak. Itt is találkoztak foltos szalamandrával. Az út egy idő után emelkedni kezdett és a hegy oldalában haladt. Találtak egy nagyon szépen elkészített, újnak tűnő kilátót, mely a völgy fölé vezetett. Innen nagyon szép látvány volt körülnézni. Ekkor már nem esett az eső. Sok turistával találkoztak a völgyben és az út során is, pedig nem a legjobb idő volt a túrázásra.

Elérték Kvacsán falu elejét, de nem mentek be, hanem a sárga turistajelzésen átmentek Prószékbe, ahol a szállásuk volt lefoglalva. Egy erdő szélén mentek és sok helyen már feltűnt a Szentmáriai-víztározó (Liptovská Mara) víztükre.

Sötétedéskor értek be Prószék faluba. Nagyon szép falucska, ritkán járt, nyugodt. A zarándokok másnap Rózsahegyről vonattal mentek haza.