2. csallóközi gyalogos zarándoklat Szentantalról Máriavölgybe Magyarok Nagyasszonya alkalmával

2015. október 8. és 10. között ismét sor került a gyalogos zarándoklatra, amely Bacsfa-Szentantalról Máriavölgy kis-kárpátoki Mária búcsújáróhelyre irányult. A 2. csallóközi gyalogos zarándoklat Magyarok Nagyasszonya ünnepének megünneplésére szerveződött, amikor is a Remény katolikus hetilap magyar szentmisét szokott szervezni az ünnep alkalmával a kegyhelyre. Idén is a Magyarok Nagyasszonya ünnephez közelebb eső szombaton 10 órakor volt az ünnepi szentmise.

A zarándokok csütörtök reggel 8 órára gyülekeztek a Páduai Szent Antal-templomban, Bacsfa-Szentantalon, a Csallóközi Szűzanyánál. Srankó László helyi plébános zarándokáldásban részesítette az útnak indulókat. A zarándokok a kegytemplomban imádkoztak és énekeltek, majd pedig 10-en elindultak az útjukra. Idén két magyarországi (székesfehérvári és soproni) és újvári zarándok is részt vett a rendezvényen.

Somorján a zarándokok megcsodálhatták a már teljesen felújított és rendbe hozott református templomot. Ismét egy tartalmas, részletes és szép bemutatót hallhattak a tanárnőtől. A zarándokok idén jobban megnézhették a Nagyboldogasszony katolikus templomot. Szokásosan az itteni parkban tartották meg az ebédszünetet. A gútori Szent Kereszt-templomot idén is megnézhették és ajándékként egy orgonakoncertben volt részük a helyi kántor jóvoltából. A zarándokok fél 6-ra érkeztek Dénesdre, a Csallóközi Madonna kegyhelyére. Lepakoltak a pasztorációs központban, a szállásukon, majd elmentek a szlovák nyelvű szentmisére és a mise után vacsorázni. Az este folyamán kipihenték a nap fáradalmait.

Másnap egy imára betértek a Csallóközi Madonnához és megnézték a mellette levő Lourdes-i barlangot, ahol a némely köszönőtáblán magyar felirat is olvasható. Pénteken már 11-en indultak útnak, hiszen az előző nap este csatlakozott a közösséghez egy zarándok. A zarándokok földúton jutottak el Topolové nevű tanyára. Itt kecskékkel találkoztak, akik túlságosan is érdeklődőek voltak a zarándokok iránt, olykor a kajájukat szerették volna felfalni. Topolovéról a kék jelzésen folytatták az útjukat, amely a tavalyihoz képest változott. Egy kis Silenciumra került sor. A kék turistajelzés kivitt egészen a Dunához, amely nagyon szép látványt nyújtott. Pozsonyban a Duna-parton pihentek egy kicsit. Itt találkoztak 2 zarándoktársukkal, akik szombatra fognak csatlakozni hozzájuk. Elmentek az orsolyita nővérek által fenntartott szállásukhoz, ahol lepakolhatták a cuccaikat. 6 órakor a ferences templomban részt vettek a magyar szentmisén, melyet a pozsonyi magyarok lelkipásztora, Molnár Tamás atya mutatott be.

A 13 zarándok reggel a Grassalkovich-palotától indult el a trolibusszal és vasárnap a katonai kórháztól indultak útnak. Idén más útvonalon mentek, hogy elérjék a 10 órai szentmisét. A piros turistajelzést követve elmentek tavak mellett, egy bicikliseknek kialakított pihenőhelyen megpihentek. Majd beérkeztek a pálosok által régebben gondozott Mária búcsújáróhelyre. Részt vettek az ünnepi szentmisén, majd pedig lehetőség adódott a Keresztút-járásra. A zarándokok barátságokkal és élményekkel gazdagodva lelkileg feltöltődve tértek haza.

 

http://www.felvidek.ma/felvidek/hitelet/56716-mariavolgyi-zarandoklat